Veelgestelde vragen over airconditioning

Hoe werkt een airconditioner?

Een airconditioner werkt door warme lucht uit de kamer op te nemen en te koelen door middel van een koelvloeistof, waarna de gekoelde lucht weer terug in de kamer wordt geblazen, wat zorgt voor een verlaagde temperatuur en een comfortabeler binnenklimaat.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een airconditioner?

De voordelen van het gebruik van een airconditioner zijn een verlaagde temperatuur en ontvochtiging van de lucht, waardoor een comfortabeler binnenklimaat ontstaat. Dit kan helpen om vermoeidheid en uitdroging te voorkomen, en kan de luchtkwaliteit verbeteren door het filteren van stof, pollen en andere deeltjes uit de lucht.

Welke verschillende soorten airconditioners zijn er?

De keuze voor een bepaald type airconditioner hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de kamer, de locatie van de unit en de energie-efficiëntie.

 • High wall: Dit is een type airconditioner dat aan de muur wordt gemonteerd op een hoogte die hoger is dan gemiddelde hoogte van de wanden. Dit type airconditioner is populair omdat het er goed uitziet en ruimte bespaart.
 • 4-way cassette: Dit is een type airconditioner waarvan de cassette in het plafond is gemonteerd. Het heeft vier luchtuitlaten, waardoor de lucht in vier verschillende richtingen kan worden verspreid. Dit type airconditioner ideaal voor grote ruimtes.
 • Ductable: Dit is een type airconditioner waarvan de luchtstroom via een duct (buis) wordt geleid. Dit is erg handig voor grote gebouwen waar meerdere kamers of ruimtes worden gekoeld.
 • Ceiling/floor console: Dit type airconditioner dat aan het plafond of de vloer is gemonteerd. Het wordt vaak gebruikt in ruimtes waar geen muren beschikbaar zijn om een airconditioner te bevestigen. Dit type airconditioner is ideaal voor kleinere ruimtes.
 • Console: Dit type airconditioner kan geplaatst worden op de vloer of op een standaard. Dit type is draagbaar en kan gemakkelijk van de ene kamer naar de andere worden verplaatst. Het is ideaal omdat deze airconditioner niet aan een muur of plafond wordt bevestigd.

 

Hoe groot moet mijn airconditioner zijn voor mijn ruimte?

De grootte van de airconditioner die je nodig hebt voor jouw ruimte hangt af van factoren zoals de grootte van de kamer, de isolatie, de oriëntatie van de ramen en de gewenste temperatuur.

Hoeveel kost het om een airconditioner te installeren?

De kosten voor het installeren van een airconditioner kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals:

 • De grootte van de airconditioner
 • Het typte systeem dat wordt geïnstalleerd
 • De complexiteit van de installatie
 • De locatie van de installatie 

Hoeveel energie verbruikt een airconditioner?

Een airconditioner kan aanzienlijk energie verbruiken, afhankelijk van factoren zoals:

 • De grootte van de unit
 • Het type systeem
 • De locatie
 • De frequentie van gebruik

Regulier onderhoud en schoonmaken kan de efficiëntie verbeteren en het energieverbruik verminderen.

Hoe kan ik mijn airconditioner onderhouden?

Er zijn een paar eenvoudige stappen om uw airconditioner te onderhouden:

 • Reinig regelmatig de filters, de filters in uw airconditioner moeten elke maand worden gereinigd, vooral als de airconditioner vaak wordt gebruikt. Verwijder de filters en stofzuig ze voorzichtig of was ze in warm zeepsop en laat ze volledig drogen voordat u ze weer in de airconditioner plaatst.
 • Maak de buitenkant schoon: zorg ervoor dat de buitenkant van de airconditioner schoon is door hem af te vegen met een vochtige doek.
 • Controleer de condens afvoer: de condens afvoer van de airconditioner moet regelmatig worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat deze niet verstopt is.
 • Laat jaarlijks onderhoud uitvoeren: regelmatig onderhoud kan de levensduur van je airconditioner verlegen en eventueel problemen opsporen voordat ze ernstiger worden

 Door deze stappen regelmatig uit te voeren, kunt u de levensduur van uw airconditioner verlengen, de efficiëntie verbeteren en mogelijk reparatiekosten verminderen. 

 

Kan een airconditioner de luchtvochtigheid verminderen?

Ja een airconditioner kan de luchtvochtigheid verminderen. Tijdens het koelingsproces van een airconditioner wordt vocht uit de lucht gehaald en wordt er gekoelde en drogere lucht teruggeblazen in de ruimte. Dit komt doordat de airconditioner de lucht koelt door middel van verdamping en hierdoor warmte en vocht uit de lucht verwijdert. Het verminderen van de luchtvochtigheid kan helpen om een aangenamer binnenklimaat te creëren, vooral op warme en vochtige dagen.

 

Hoeveel geluid maakt een airconditioner?

Hoeveel geluid een airconditioner maakt hangt af van een aantal factoren: Het type airconditioner, de grootte, het merk en de omgevingsomstandigheden. Over het algemeen maakt een airconditioner weinig geluid.

Hoe kan ik mijn airconditioner het beste gebruiken om energie te besparen?

Om energie te besparen bij het gebruik van een airconditioner, kun je het beste de volgende tips opvolgen:

 • Stel de thermostaat op de juiste temperatuur in om onnodig koelen te voorkomen.
 • Schakel de airconditioner uit wanneer de ruimte niet wordt gebruikt.
 • Maak gebruik van de timerfunctie om de airconditioner uit te schakelen op vooraf ingestelde tijden.
 • Zorg voor goede isolatie van de ruimte om energieverlies te voorkomen.
 • Reinig de filter regelmatig om de efficiëntie van de airconditioner te verbeteren.
 • Maak gebruik van ventilatoren om de luchtstroom in de ruimte te verbeteren.
 • Houd ramen en deuren gesloten om onnodig verlies van gekoelde lucht te voorkomen.

Met deze tips kun je energie besparen en tegelijkertijd genieten van een comfortabel binnenklimaat


ADVIES OP MAAT

Wij vinden het belangrijk dat uw opdracht met uiterste zorg wordt behandeld en dat wij de kwaliteit kunnen garanderen. Daarom kijken onze specialisten graag met u mee naar een oplossing op maat.

Wilt u graag advies of wilt u graag een offerte opvragen? Neem dan gerust even contact met ons op.

Partners

Succesvolle samenwerking heeft zich de afgelopen jaren al bewezen met o.a.: